Spreker: Maarten Blokdijk

Onderwerp: Snel een mooie Joomla-site maken met het gratis JooNext template

Aanwezigen: Luc DM, Marielle, Luc O., Haman, Ignace V., Marie-Thérèse, Gerd W., Annette P., An D., Etienne M., Alex DW, Manu A., Cindy De P., Ludo H., G.V.Kessel

Verslag: Alex

 

Maarten Blokdijk is de eigenaar van Cloudfaction (gelegen in Sluis, NL).

Hij is 48 jaar. Hij is de ontwikkelaar van het Protostar Plus template, een geweldige uitbreiding van het J! v3-inherente Protostar-template.

Recent ontwikkelde Maarten het JooNext-template, waarvan een gratis downloadbare versie ter beschikking is, die zeer veel mogelijkheden bevat. 

Relevante URLs waarin Maarten Blokdijk de hand heeft zijn:

https://handleidingjoomla.nl/

https://www.doctorjoomla.com/

https://protostarplus.com/

http://www.pixagrid.com/

https://www.joonext.com/

http://justonetheme.com/index.php

https://www.cloudfaction.nl/

https://www.seo-scan.com/

http://pixxeler.com/

http://www.daarom360.nl/

 

JooNext is een ‘wide’ tempate (de volledige breedte te gebruiken; in Protostar Plus was dit nog niet voorhanden). Met Bootstrap 3, dat meteen ingewerkt is in de installatie.
Het is niet afhankelijk van andere frameworks of scripts. Er wordt geen gebruik gemaakt van zgn. Pagebuilders. Daardoor blijft alles intuitief voor Joomla-gebruikers.
Het heeft meer dan 45 posities. De module posities hebben alle een eigen CSS, per module zijn ze dus aanpasbaar; het menu is fixed. Google fonts, Font Awesome, element animaties, volledig responsief (wel enkel op 768 px (= portret-tablet); niet op smartphone-formaten).
Ongelimiteerd aantal stijlen. Custom code vlot inbrengbaar. Social buttons zijn eveneens voorzien. Het template is ‘mobile first’. Geen uitgebreide codeerkennis nodig, met de instellingen in de admin laten look & feel zich prima configureren.

Een fraai uitgewerkte demo is te bekijken op http://demo.cloudfaction.net/

De gratis versie van het template is te downloaden op www.joonext.com
Je moet dan even bevestigen via ingave naam en e-mailadres en je bent dan meteen geabonneerd op de nieuwsbrief. Vervolgens kan je downloaden. Deze versie bevat ook al 3 essentiële modules.

Er is ook een betalende variant, daarvoor dien je dan lid te worden. Je krijgt dan mogelijkheid tot support evenals de beschikking over meer dan 25 andere extensies zoals counter, grafieken, slideshow,...), alle geoptimaliseerd voor JooNext Pro. Ook kan je er enkele beperkingen van de gratis versie mee opheffen: je kan blokken creëren die geen gelijke breedte hebben (in de gratis versie staat 1 blok = 100%, 2 blokken telkens 50%, etc.; in de betalende kan een blok van bv. 25% naast een blok van 75% staan). Je kan er ook mee uitbreken uit de standaard breedte (tot tegen de randen van de browser).

De lidmaatschapsprijzen staan hier: http://www.kunobservi.nl/join

Het JooNext-template positioneert zich als een volledige oplossing voor een Joomla-site.
Men krijgt dan ook niet enkel een thema ter beschikking, maar er zijn de talrijke addon-modules, zoals contactformulieren, sociale iconen, afteltimers, slideshows, galerijen...
JooNext is bovendien uitgetest en compatibel gevonden met gerenommeerde Joomla-extensies als Rsforms, Virtuemart, Hikashop, Kunena forums en andere. Maarten nodigt gebruikers die incompatibiliteiten zouden merken trouwens uit het hem te signaleren en dan doet hij zijn best voor een oplossing te zorgen.
Wat momenteel nog ontbreekt is een megamenu.


Maarten doorliep in deze JUG-sessie met ons het ganse proces, van downloaden over toelichting bij de demo, installatie bouw/configuratie en daarna afsluiting met mogelijkheid tot beantwoorden vragen.
Er kwam daarbij zeer veel informatie aan bod. Maarten heeft daarover gelukkiglijk online presentaties en tuturials ter beschikking op YouTube. Met name hier:
https://www.youtube.com/watch?v=jUTc32IYN5Q (ca. 27’, algemeen over JoomNext)


https://www.youtube.com/watch?v=X7qhJ9IS3o8 (ca. 3’, onepage site setup met JooNext)

https://www.youtube.com/watch?v=Yhq-Blh9QYc (over de image search in Pixabay, dat volledig vrije afbeeldingen biedt op https://pixabay.com, net zoals https://unsplash.com/ en https://www.freestockphoto.nl/ )

 

Ook op de site van JooNextPro zelf zijn veel informatieve tutorials beschikbaar. Een overzicht bevindt zich hier: http://www.kunobservi.nl/documentation

Na de presentatie van Maarten Blokdijk zijn alle toehoorders overtuigd van nut, eenvoud en mogelijkheden van deze mooie ontwikkeling.